Vaš radio za ceo dan!

Kontakt telefon 011/3398-204, radio@novosti.rs Dalje »

Pozivamo vas da nam postavljate pitanja, putem Fejsbuka i Tvitera kao i putem SMS-a na telefon 065/3398-204 Dalje »

Vaš radio za ceo dan!

Kontakt telefon 011/3398-204, radio@novosti.rs Dalje »

Kontakt telefon 011/3398-204, radio@novosti.rs Dalje »

Vaš radio za ceo dan!

Naše NOVOSTI možete slušati u celoj Srbiji na mreži radio stanica... Dalje »

Kontakt telefon 011/3398-204, radio@novosti.rs Dalje »

Pozivamo vas da nam postavljate pitanja, putem Fejsbuka i Tvitera kao i putem SMS-a na telefon 065/3398-204 Dalje »

 

Svet sa Sputnjikom

SREDOM od 17 do 19h

sputnjik-logo

Dan Rusije, danas je prva tema emisije Svet sa Sputnjikom. Ruska Federacija obeležava svoj dan prvi veliki državni praznik moderne Rusije.

Pre 26 godina usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije, a kroz tačno godinu dana, 12. juna 1991. održani su direktni izbori za predsednika zemlje, prvi u istoriji Rusije. Da li je SSSR morao da se raspadne i kakva je bila uloga Borisa Jeljcina? Čovek koji je srušio komunizam i sovjetsku imperiju ili otac ruske demokratije? Zbog čega je baš Vladimira Putina odabrao za svog naslednika? Da li je znao da je Putin sposoban da Rusiju vrati na svetsku agendu?

Naši gosti od 17 do 18 časova biće Branko Vlahović, dopisnik Večernjih novosti iz Moskve, Slobodan Samardžija, bivši dopisnik Politike iz Moskve i Dejan Delić, samostalni savetnik u Privrednoj komori Srbije.

U drugom satu od 18 do 19 časova razgovaramo p o predstojećem Evrospkom prvenstvu u fudbalu. Koliko je ranjiv francuski bezbednosni sistem? Da li će u centru pažnje biri fudbal ili strah od terorizma? Naši gosti biće Nataša Raketić, novinarka prvog programa Radio Beograda i Ivan Ćurković, nekadašnji golman Veleža, Partizana, državni reprezentativac Jugoslavije i kapiten Sent Etjena.

Slušajte nas!

Pozivamo vas da na Fejsbuk stranici i preko Tvitera sa haštagom #SvetSaSputnjikom, kao i preko SMS poruka na telefon 065/3398-204, postavljate pitanja o gorućim temama.

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 01.06.2016.

U emisji „Svet sa Sputnjikom“ ove srede razgovaramo o tajnim službama, da li ih i ko nadzire? Kolika je njihova moć i uticaj? Koje službe bezbednosti u svetu trenutno najbolje rade, a koje su u usponu i zbog čega? Kako službe čuvaju podatke, i kao je moguće da neki dospeju u javnost? Zbog čega je pisaća mašina tako pouzdan saveznik.

O tome u prvom delu emisije od 17 do 18 časova razgovaramo sa Andrijom Savićem, bivšim direktorom BIA i Božidarom Spasićem, ekspertom za bezbednost.

U drugom satu analiziramo situaciju na Kosovu i jugu Srbije. Naši gosti od 18 do 19 časova su Zoran Stanković, predsednik Koordinacinog tela za jug Srbije i Milivoje Mihajlović, direktor Radio Beograda, osnivač medija centra u Prištini i bivši direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Republike Srbije. Da li je dijalog s Prištinom u ćorsokaku? Zbog čega nema pomaka u formiranju Zajednice srpskih opština na KiM? Da li su Srbi s Kosova primorani da prihvate pasoše na kojima su simboli nelegalno proglašene državnosti Kosova? Koji su prioriteti države i Koordinaciono telo kada je jug Srbije u pitanju i kakva je politička situaciji u multinetničkim opštinama? Da li je moguća multietnička vlast u opštinama na jugu Srbije? Šta znači odluka Prištine o eksproprijaciji zemljišta za „granični prelaz“ od Kosovske Kamenice ka Medveđi?

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 25.05.2016.

U emisji „Svet sa Sputnjikom“ ove srede razgovaramo o godišnjici nezavisnoti Crne Gore. Kakvi su odnosi Beograda i Podgorice, posle deset godina od mirnog razlaza dve države? Gde je Crna Gora politički i ekonomski deset godina kasnije? Čime su građani zadovoljni i šta ih je razočaralo? Šta za region znači crnogorsko približavanje NATO-u? Naši gosti od 17 do 18 časova biće Zoran Milivojević, diplomata i Miloš Aligrudić, advokat i bivši predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne Skupštine.

U drugom satu razgovaramo o odnosima Rusije sa SAD i EU. Zbog čega Zapad insistira na sankcijama prema Moskvi kada zbog svoje sankcione politike Evropska unija godišnje gubi više od 115 milijardi evra, a Sjedinjene Američke Države 15 milijardi dolara? Zbog čega se SAD plaše jačanja Rusije i njenog uticaja? Da li su doping afera i pokušaj oduzimanja organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu deo propagande protiv Rusije. O tome od 18 do 19 časova razgovaramo s političkim analitičarom Dragomirom Andjelkovićem i Radovanom kalabićem, književnikom i istoriografom.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 18.05.2016.

U emisiji „Svet sa Sputnjikom“ ove srede razgovaramo o  raketnom štitu u Rumuniji koji je nedavno postao operativan. Šta za Srbiju znači to što se rumunsko selo Deveselu u kojem je raketni štit, nalazi nekoliko desetina kilometara od granice sa naom zemljom? Protiv koga je sada okrenut raketni štit prvobitno izgrađen da zaštiti NATO zemlje od Irana?  Naši gosti su Dragana Trifković, direktorka Centra za geostrateške studije i vojni komentator Miroslav Lazanski.

U drugom satu od 18 do 19 časova analiziramo svetski poredak, razgovaraćemo o tome koji je politički sistem za 21. vek, da li su nestala osnovna načela demokratije,  gde je levica a gde desnica, da li se svet sveo isključivo na finansijske interese? Naši gosti su Milan Jovanović profesor na Fakultetu političkih nauka i Adrijana Zaharijević stručni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 11.05.2016.

Emisija „Svet sa Sputnjikom“, ove srede analizira vojnu paradu u Moskvi. Šta znači poziv ruskog predsednka Vladimira Putina za vanblokovski sistem bezbednosti? Da li je ta ideja moguća i na koji način? Šta je Rusija pokazala na Crvenom trgu? Zašto je za Rusiju Dan pobede veliki praznik? Razgovaraćemo i proteklih 16 godina vladavine Vladimira Putina? Gde je Rusija bila 2000. Godine pre dolaska Putna na vlast a gde je danas?

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 27.04.2016.

Ove srede u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ analiziramo sporazum o Transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP) odnosno pregovore o sporazumu SAD i EU koj su juče nastavljeni u Njujorku. Šta donosi sporazum o trgovini o kojem Vašington i Brisel pregovaraju od jula 2013. godine? Ko gubi, a ko dobija? Da li je TTIP, zapravo osmišljen kako bi se umanjio uticaj Evrope na međunarodnoj sceni? Kako bi takozvani „ekonomski NATO“ uticao na medjunarodnu trgovinu? Kako je TTIP odražava na Srbiju?

U drugom satu od 18 do 19 časova razgovaramo o polozaju radnika u 21. Veku. Da li su radnička prava prošlost ili se vredi za njih boriti? Koliko građana Srbije bi ove godine moglo da ostane bez posla? Šta čeka one koji ostanu na platnom spisku? Da li će se ovog 1. maja radnici boriti za svoja prava ili će roštiljati u prirodi? Koja je funkcija sindikata i da li je ta forma udruživanja prevaziđena? Koliko su radnici spremni da trpe da bi zadržali radno mesto?

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 20.04.2016.

Svet sa Sputnjikom“ ove srede razmatra situaciju u Latinskoj Americi. Da li je u toku tiha ofanziva SAD na latinoameričke levičarske vlade? Šta čeka predsednicu Brazila Dilmu Rusef pošto Kongres traži njen opoziv samo nekoliko meseci pre održavanja letnjih Olimpijskih igara u toj zemlji? Pred kakvim izazovima su zemlje Latinske Amerike, kakva je budućnost tamošnje levice?

Od 17 do 18 časova naši gosti biće Dušan Vasić bivši diplomata u Meksiku i Borislav Lalić, dugogodišnji dopisnik iz Amerike.

U drugom delu emisije „Svet sa Sputnjikom“ od 18 do 19 časova čućete stranačke prvake, učesnike izbora. Oni govore o tome šta bi trebalo nova Vlada prvo da uradi, ali čućete njihove stavove i o Kosovu, pristupanju Srbije NATO-u.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 13.04.2016.

U emisija „Svet sa Sputnjikom“ ove nedelje razgovaramo o kandidaturi Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Kakve su šanse da kandidat Srbije bude izabran na tu funkciju? Na čiju sve podršku može Jermić da računa, i ko su mu protivkandidati? Šta bi za Srbiju značilo da ima svog čoveka na čelu UN? Naši gosti od 17 do 18 časova biće diplomata Dušan Simeonović i spoljnopolitički analitičar Momčilo Pantelić.

U drugom satu od 18 do 19 časova razgovaramo o predstojećim  vanrednim parlamentarnim izborima. Sa nama u studiju sve do 19 časova biće Dijana Vukomanović ispred liste SPS-JS, inače potpredsednica Socijalističke partije Srbije, Maja Videnović, potpredsednica DS i predstavnica liste „Za pravednu Srbiju“, listu „Srbija pobedjuje“ predstavlja Svetlana Selaković iz Pokreta socijalista. Sa nama u studiju biće i Aleksandar Šešelj iz SRS-a.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 30.03.2016.

Ove srede u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ razgovaramo o oslobadjanju drevnog grada Palmira u Siriji. Koliko je to strateški važno, zbog čega je Palmira bila važna borcima DAEŠ-a? Da li je oslobađanje Palmire početak kraja DAEŠ-a? Zbog čega oslobađanje Palmire ima i simboličnu poruku? Kakav je istorijski značaj drevnog grada u Siriji? Šta je je uništeno i kada će biti obnovljeno? Palmira je naša tema od 17 do 18 časova, a naši gosti biće Miroljub Jeftić profesor na Fakultetu političkih nauka, i Žarko Petković, profesror na katedri za istoriju na Filozofskom fakultetu, Stefan Aleksich , antrpololog

U drugom satu u susret izborima u Srbiji razgovaramo o tome šta stranke nude gradjanima. Da li partije imaju ideologiju i koloko su dosledne? Šta su u prethodnih 26 godina višestranačja u Srbiji naučili političari, a šta birači? Kako se građani Srbije odlučuju za koga glasaju?  Naši gosti od 18 do 19 časova biće Vladimir Vuletić, sociolog, Bojan Ljubenović, satiričar i Đorđe Vuković, politički direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 23.03.2016.

Teroristički napadi u Briselu biće tema emisije „Svet sa Sputnjikom“, da li je Evopra u ratu s teroristima? Da li je Evropska unija spremna da se odbrani? Da li Rusija strahuje od napada? U pvom delu emisije analiziraćemo i odnose unutar EU i njen odnos prema Turskoj. Tema ovonedeljne emisije biće rusko turski odnosi. Turska gubi milijarde dolara zbog odluke ruskih turista da ne idu u tu zemlju. Naši gosti biće Violeta Rašković Talović dekanka Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost i Dragan Simeunović, profesor na fakultetu političkih nauka i stručnjak za međunarodni terorizam.

U drugom delu emisije razgovaraćemo o nuklearnom naoružanju. Koje su najveće nuklearne sile, a ko je najveća opasnost? Da li je svet bliži nuklearnom ratu nego što je ikada bio otkako je okončan Hladni rat kao što upozorava bivši ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov? Naši sagovornici biće Vladimir Trapara sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Aleksandar Radić vojni analitičar.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 16.03.2016.

Emisija „Svet sa Sputnjikom“ ove srede analizira odluku Rusije da se povuče iz Sirije. Šta znači to što se odluka ne odnosi na ruske baze u toj bliskoistočnoj zemlji? Zbog čega je odluka Vladimira Putina iznenadila svet? Šta su ruske trupe postigle za skoro šest meseci koliko su bile prisutne u Siriji? Kako će se to odraziti na mirovne pregovore o Siriji, a kako na DAEŠ? Razgovaraćemo i o godišnjici prisajedinjenja Krima Rusiji. Kako živi Krim danas, dve godine posle vraćanja u sastav Rusije — strahuje li od odmazde ekstremističkih militantnih grupa i bataljona koje prete oružanim? Da li su zapadne sankcije ispunile svoju svrhu i urušile ekonomiju, kakvi su planovi o razvoju Krima i šta danas oluostrvo može da ponudi svetu?

Gosti:

  • Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji, stručnjak je za međunarodne odnose i spoljnu politiku
  • Stevan Gajić, saradnik Instituta za evropske studije
  • Goran Jevtović, pukovnik Vojske Srbije u penziji

U drugom segmentu emisije naši gosti biće Branislav Lečić, glumac i jedan od vodja studentskih demonstracija, Žarko Jokanović,  scenarista i jedan od vodja studentskih demonstracija i Zdravko Janković, učesnik demonstracija i marketinški stručnjak. Prošlo je četvrt veka od plišane revolucije i studentskih demonstracija, razgovaramo o tome gde su danas ljudi koji su s Terazijske česme pozivali promene u društvu. Gde je Srbija bila tada, a gde je sada Evropa kojoj smo tada težili?

Gosti:

  • Branislav Lečić, glumac i jedan od vodja studentskih demonstracija
  • Žarko Jokanović, scenarista i jedan od vodja studentskih demonstracija
  • Zdravko Janković, učesnik demonstracija i marketinški stručnjak

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 09.03.2016.

Emisija „Svet sa Sputnjikom“ ove srede posvećena je migracijama i koliko one menjaju mapu svetu? Političku, ekonomsku, sociološku…. Da li su velike seobe naroda kroz istoriju organizovane ili se slučajno dešavaju? Kome migracije donose korist, a kome štetu?

Drugi segment emisije posvetićemo ženama. Sve do 19 časova razgovaraćemo o položaju žena u Srbiji. Zbog čega se žene teže zapošljavaju nego muškarci? Zašto se njihov rad u kući podrazumeva, ali ne vrednuje dovoljno? Koliko žene u Srbiji mogu i žele da promene sliku o sebi?

Gosti emisije biće – Čedomir Antić istoricar, Ivan Cvejić, Gordana Čomic, Rada Djuričin, Zoran Milivojević.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 02.03.2016.

„Svet sa Sputnjikom“ ove srede posvećen je izborima. U prvom satu razgovaramo o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji. Ko će s kim pre, a ko će s kim u koaliciju posle izbore. Ko sigurno ulazi u budući parlament, a ko je na ivici cenzuza? Kako će se partije boriti za glasače?
U drugom segmentu emisije razgovaraćemo o američkim izborima. „Super utorak“ je iza nas, ko je bliži Beloj kući, republikanci ili demokrate? Kakav je izborni sistem u SAD, koliko0 novca se potroši tokom kampanje i da li elite zapravo biraju predsednika SAD?
U poslednjem delu emisije ove srede analiziramo rezultate izbora u Iranu. Šta rekordan broj žena u parlamentu i reformisti donose Iranu? Kako se živi u zemlji koja je u proteklih 35 godina bila pod vojnim i ekonomskim sankcijama?

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 24.02.2016.

„Svet sa Sputnjikom“ ove srede istražuje kakav je život u Libiji pet godina posle svrgavanja Moamera el Gadafija. Od NATO intervencije radi zaštite civila, do haosa kojem se ne nazire kraj. Libija između dve vlade i različitih grupa terorista koje se sukobljavaju. Kako su u tom haosu stradali srpski državljani Slađana Stanković i Jovica Stepić?

U drugom delu emisije bavimo se rudnim bogatstvima Srbije. Ko sve istražuje našu prirodu i pod kojim uslovima? Da li i koliko sami eksploatišemo naše rude?  U čijim rukama su prirodna bogatstva Srbije?

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 17.02.2016.

Na osmu godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti, „Svet sa Sputnjikom“ ove srede analizira situaciju na Kosovu i Metohiji. Da li je Srbija mogla da spreči secesiju svoje južne pokrajine? Hoće li se od Beograda tražiti da prizna nezavisnost Kosova u nastavku srpskih EU integracija? Klizi li Kosovo u anarhiju, da li će biti formirana Zajednica srpskih opština i kako će se ova situacija odraziti na nastavak briselskog dijaloga Beograda i Prištine?

Od 17,00 do 18,00 časova, situaciju na Kosovu i Metohiji, analiziramo sa  našim gostima: profesorom Slobodanom Samardžićem i predsednikom odbora za bezbednost Skupstine Srbije Momirom Stojanovićem. Sa Kosova i Metohije, telefonom, „uživo“, uključujemo novinara Živojina Rakočevića.

U drugom delu emisije govorimo o istorijskom sastanku ruskog patrijarha Kirila i pape Franje na Kubi. Kako je organizovan ovaj susret? Da li je hrišćanstvo ugroženo pred naletom liberalnih vrednosti, i koje su političke poruke vladajućim političkim elitama poslate u zajedničkoj deklaraciji partijarha Kirila i pape Franje? Kako će kubanski sastanak uticati na eventualni dolazak rimskog pape u Srbiju?

Od 18,00 do 19,00 časova, o istorijskom sastanku na Kubi govore naši gosti: docent Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Rastko Jović, istoričar Aleksandar Raković i novinar i publicista Jovan Janjić.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 10.02.2016.

Prvi sat emisije „Svet sa Sputnjikom“ posvetićemo godišnjici rada redakcije u Srbiji. Zbog čega je Sputnjik došao u Srbiju? Šta smo promenili na medijskom nebu Srbije? Koliko smo pitanja otvorili i da li smo postigli ono što smo želeli? Da li smo svakodnevno na vezi s Moskvom? Zbog čega smo jedan od najcitiranijih medija u Srbiji? Razgovaraćemo s glavnom i odgovornom urednicom Sputnjika Ljubinkom Milinčić, i kolegama iz Beograda i Moskve.

U drugom delu emisije otkrivamo tajne najzagonetnije zemlje na svetu, Severne Koreje. Kako izgleda život u ovoj izolovanoj državi? Kako je Severna Koreja uspela da dođe do tehnologije koja joj je omogućila da u svemir lansira raketu sa satelitom? Zašto je ovaj potez Severne Koreje izazvao zabrinutost i u SAD, i u Rusiji, i u Kini? Imaju li severnokorejske balističke rakete potencijal da ponesu i nuklearne bojeve glave, i kakav će biti odgovor međunarodne zajednice? Naš gost biće novinar Borislav Korkodelović.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 03.02.2016.

„Svet sa Sputnjikom“ ove srede analizira razloge uspeha ruskih medijskih servisa namenjenih inostranoj publici, poput RT-a i samog Sputnjika. Šta to govori o zapadnim medijima glavnog toka? Zašto se Zapad plaši ruske istine? Kakav odgovor pripremaju briselske i vašingtonske birokrate?

Od 17,00 do 18,00 casova o ovoj temi,razgovaracemo sa nasim gostima: Stankom Crnobrnjom, Aleksandrom Pavicem i Jovanom Kovacicem. Iz Londona „uzivo“ ukljucujemo Sinisu Ljepojevica.

U drugom delu emisije bavimo se američkim predsedničkim izborima. Kakva je poruka prvih unutarpartijskih izbora, ovog ponedeljka u Ajovi? Kako objasniti fenomen Donalda Trampa? Hoće li Hilari Klinton uspeti da se dokopa predsedničke nominacije ispred Demokratske partije?

U poslednjih pola sata emisije istražujemo budućnost srpsko-hrvatskih odnosa posle izbora nove hrvatske vlade. Da li su odnosi dva suseda dostigli najnižu tačku u vreme prethodnog premijera Zorana Milanovića, ili hrvatsko skretanje udesno, uz već najavljenu trku u naoružavanju, najavljuju da ćemo pronaći i novo dno u međusobnim odnosima Zagreba i Beograda? Kakve će to posledice imati po stabilnost u regionu, a kakve po srpsku manjinu u Hrvatskoj?

Američki izbori – naši gosti su : Ivan Vujačić, bivši ambasodor u Americi i Jelena Stevanović – spoljnopolitički novinar „Politike“.

O odnosima Srbije i Hrvatske govorice Savo Štrbac i Slobodan Jarčević.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 27.01.2016.

„Svet sa Sputnjikom“ ove srede dekonstruiše aferu Litvinjenko. Kako je u Londonu, trovanjem radioaktivnim polonijumom, ubijen bivši ruski obaveštajac? Kakva je bila uloga saradnika CIA-e koji je bio na sastanku sa Litvinjenkom kada je on otrovan? Da li se ova afera koristi za demonizaciju Vladimira Putina po matrici Slobodana Miloševića, Sadama Huseina, Gadafija i Asada? Kome sad odgovara dodatno zahlađenje odnosa Zapada i Rusije?

Od 17,00 do 18,00 naši gosti su:
Prof. dr. Mirjana Kovačević -Fakultet za diplomatiju i bezbednost, Beograd
Andreja Savić- bivši direktor BIA
Djuro Bilbija- glavni urednik sajta „Fakti“

U drugom delu emisije analiziramo slučaj Olivera Ivanovića. Zašto je osuđen, uprkos nedostatku dokaza njegove krivice? Postoji li šansa da se presuda preokrene, i od čega će to zavisiti? Kakvu poruku Ivanovićeva osuda šalje drugim liderima kosmetskih Srba? Hoće li ovaj slučaj uticati na briselski dijalog s Prištinom, i kakva bi morala da bude reakcija zvaničnog Beograda?

Od 18,00 do 19,00 u našem studiju, gosti će biti:
Miroslav Ivanović – brat Olivera Ivanovića
Toma Fila, advokat
Dušan Proroković – Centar za strateške alternative, Beograd

Sa Kosova i Metohije, iz Čaglavice, telefonom ćemo uključiti novinara Budimira Ničića.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 20.01.2016.

„Svet sa Sputnjikom“ ove srede otkriva da li je na pomolu nova svetska ekonomska kriza. Zašto pada cena nafte? Zašto se tresu berze širom sveta? Hoće li kriza koja dolazi biti teža od krize 2008. godine? Može li Srbija da se zaštiti?
U prvom satu naše emisije od 17,00 do 18,00 časova o ovoj temi razgovaraćemo sa našim gostima, ekonomistima, Danijelom Cvjetićaninom i Goranom Nikolićem.
U drugom delu emisije analiziramo sirijski rat između islamističke i zapadne propagande. Kakva namera stoji iza masovnih pogubljenja, odsecanja glava pred kamerama i rušenja antičkih spomenika? Zašto se Islamska država trudi da šokira čitav svet i okrene ga protiv sebe? Da li je multikultualizam mrtav a rat civilizacija neminovan, ili je suživot ipak moguć?

Od 18,00 do 19,00 časova naši gosti su, profesor – orijentalista Rade Božović i arabista, magistar Ivan Ejub Kostić.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 13.01.2016.

Da li Srbija može da očekuje odbrambene sisteme od Rusije?
U emisiji Svet sa Sputnjikom, u sredu od 17 sati, čućete šta je poručio vicepremijer Rusije zadužen za vojno industrijski kompleks Dimitirij Rogozin u ekskuzivnom intervjuu za Sputnjik.
O aspektima vojne ali i ekonomske posete Rogozina Beogradu, govoriće Goran Jeftović, pukovnik u penziji i profesor Ljubodrag Savić.
U drugom delu emisije prisetićemo se, u dokumentarnom programu, kako je nastala Republika Srpska.

 

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 06.01.2016.

Božićni intervju patrijarha Irineja i Matijine besede u Svetu sa Sputnjikom

U emisiji Svet sa Sputnjikom, u sredu 6. januara, patrijarh srpski Irinej govori o božićnim porukama, o najvećim izazovima s kojima su suočeni Srbija i srpski narod, o tome kako vidi srpske naiconalne interese na vetrometini između Istoka I Zapada. U ekskluzivnom božićnom intervjuu poglavar SPC izneo je i svoje mišljenje o situaciji na Kosovu I Metohiji, odnosu Crkve i države,  položaju i problemima Srba u regionu, kao i o vezama Srbije i Rusije,  Srpske i Ruske pravoslavne crkve…

U drugom delu emisije moći ćete da čujete kako jedan od najpoznatijih srpskih pesnika, akademik Matija Bećković gleda na to šta su ključni oslonci i zvezde vodilje vaskolikog srpskog prostora, koje su najskuplje srpske reči i da li su devalvirane, crnogorskom jeziku…

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 30.12.2015.

„Svet sa Sputnjikom“ ove srede razmatra budućnost briselskog dijaloga Beograda i Prištine. Hoće li se od Srbije zatražiti da se saglasi s ulaskom Kosova u Ujedinjene nacije, kao što najavljuje američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi, i kakav će biti odgovor Srbije? Kako će se ova situacija odraziti na tok srpskih EU integracija? Šta je pravi uzrok zastoja u formiranju Zajednice srpskih opština?
U drugom delu emisije, poslednje u 2015. godini, analiziramo šta je godina na izmaku donela svetu i Srbiji, i šta možemo da očekujemo od 2016. Kako će se Srbija snaći u geopolitičkim previranjima koja su u toku? Da li je svet bliži ekonomskom oporavku, ili novoj recesiji? Kako će američki predsednički izbori uticati na odnose Vašingtona s Moskvom i Pekingom?

Gosti – Milovan Drecun predsednik skupštinskog Odbora za KiM, Dušan Janjić analitičar, Ruža Ćirković, novinar i prof. Slobodan Reljić.

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 23.12.2015.

„Svet sa Sputnjikom“ ove srede otkriva zašto su bivši čelnici srpske Službe državne bezbednosti jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki vraćeni u Hag na ponovno suđenje. Insajderi razotkrivaju Tribunal: oruđe međunarodne pravde, ili oruđe američkog interesa? Kako je haško Tužilaštvo priznalo da su međunarodne sankcije SR Jugoslaviji 1992. godine uvedene pod lažnim izgovorom?
U drugom delu emisije analiziramo kako se Rusija ponovo uzdigla do statusa svetske sile. Kakva je budućnost svetskog poretka koji je uspostavljen posle pada Berlinskog zida i završetka Hladnog rata? Hoće li Sjedinjene Američke Države mirno pristati na podelu globalnog uticaja s Rusijom i Kinom, ili klizimo ka daleko neizvesnijoj budućnosti? Šta za Srbiju znači uspostavljanje novih odnosa na globalnoj (geo)političkoj sceni

Gosti – Nikola Šainović bivši premijer Srbije i vicepremijer SRJ, Goran Petronijević advokat, Bojan Bilbija , novinar politike i Aleksandar Pavić, publicista i novinar.

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 16.12.2015.

Posle otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, „Svet sa Sputnjikom“ ove srede analizira dokument koji otkriva da se EU zapravo nije obavezala da će nas u članstvo zaista i primiti, sve i ako ispunimo sve uslove iz pristupnog procesa. Koliko će milijardi evra koštati srpske EU integracije? Kako ćemo, kroz pristupne pregovore, dospeti pod NATO kišobran? Kako je GMO hrana postala jedan od uslova srpskih EU integracija?

Gosti će biti Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije, i Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

U drugom delu emisije bavimo se budućnošću Evropske unije. Zašto je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao da niko ne zna da li će EU postojati za 10 godina? Kako će Evropska komisija preuzeti kontrolu nad granicama članica EU, čak i ako se one tome protive? Kreće li se EU ka svom raspadu, ili ka stvaranju naddržave koja će poništiti nacionalne suverenitete njenih članica? Između ta dva oprečna procesa, koliko su realna dalja proširenja EU?

O ovoj temi govoriće Vladeta Janković, bivši ambasador SRJ i SCG u Velikoj Britaniji, i nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković.

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 09.12.2015.

„Svet sa Sputnjikom“ ove srede otkriva razloge ulaska Crne Gore u NATO. Ko traži da se čitav Balkan nađe u NATO-u do 2020.godine? Hoće li se Srbija i Republika Srpska naći pod pojačanim pritiskom Vašingtona? Hoće li Rusija i Kina to dozvoliti?

Govore – profesor Slobodan Samardžić i Jovan Kovačić, bivši dopisnik CNN i BBC.

U drugom delu emisije analiziramo ko ratuje protiv koga u Siriji. Koje teroriste podržava Turska, a koje Saudijska Arabija? Kakva otkrića nude dokumenti američke diplomatije i vojske, a šta je priznao potpresednik SAD Džo Bajden? Kako je EU postala talac Turske?

Gosti Nikola Vrzić, novinar i publicista, i Aleksandar Radić vojni analitičar.

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 02.12.2015.

„Svet sa Sputnjikom“ ove srede otkriva kako su Turci oborili ruski avion nad Sirijom. Da li je Turska delovala samostalno ili u dogovoru sa nekim od svojih NATO saveznika?

Kakva je namera stajala iza ovog napada, i zašto je ruski odgovor opet iznenadio Zapad? Hoće li Francuska i Nemačka uspeti da postignu dogovor sa Rusijom o saradnji u borbi protiv džihadista u Siriji, i da li će Sjedinjene Američke Države, pod njihovim zajedničkim pritiskom, morati da se priključe nastojanjima da se prekinu kanali finansiranja Islamske države? Kako će na to reagovati Turska i Saudijska Arabija?

Gosti u prvom delu emisije biće:
Srećko Đukić — diplomata, bivši ambasador Srbije u Belorusiji
Branko Krga — general u penziji, bivši načelnik Vojnoobaveštajne službe Vojske Jugoslavije

U drugom delu emisije analiziramo politički i bezbednosni poredak Evrope i Balkana između NATO-a i OEBS-a.

Zašto je NATO pretnja za mir u Evropi, a OEBS nada da će mir ipak biti sačuvan? Šta odluka NATO-a o Crnoj Gori govori o odnosima između Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije? Da li je Srbija na dobar način iskoristila predsedavanje OEBS-u, i šta će nam doneti ovonedeljni ministarski sastanak OEBS-a koji se održava u Beogradu?

Gosti drugog dela emisije su:
Živorad Jovanović — bivši šef diplomatije
Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 25.11.2015.

Posle terorističkog napada u Parizu, „Svet sa Sputnjikom“ otkriva koga je predsednik Rusije Vladimir Putin optužio da finansira Islamsku državu. Da li su i na Balkanu mogući napadi terorista poput onih u Francuskoj? Ima li Srbija adekvatan odgovor na ovu pretnju, jesmo li bezbedni? Zašto je Brisel, prestonica EU i NATO-a, postao i prestonica evropskog islamskog terorizma?

Gosti ce biti Sasa Mijalkovic, profesor na Kriminalisticko-policijskoj akademiji i Profesor Dr Milan Pasanski, Forum za izucavanje terorizma.

U drugom delu emisije istražujemo da li će postojanje zajedničkog neprijatelja, Islamske države, uticati na približavanje Evrope i Rusije. Hoće li Vladimir Putin od neprijatelja postati saveznik? Zašto je Evropi to savezništvo potrebnije nego bilo kome drugom? Kako će Vašington reagovati, hoće li pokušati to da spreči? Zašto bi rusko-francuska vojna pobeda nad Islamskom državom za Sjedinjene Američke Države mogla da predstavlja dvostruki poraz?

O ovoj temi govoriće naši gosti Vladimir Trapara, politikolog, specijalista za medjunarodne studije i Violeta Rašković-Talović, dekan Fakulteta za medjunarodnu politiku i bezbednost.

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 18.11.2015.

Predsednik RS Milorad Dodik u Svetu sa Sputnjikom!
Šta je nama Republika Srpska a šta smo mi njoj? O tome povodom 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma u emisiji Svet sa Sputnjikom, koju zajednički realizuju Radio Sputnjik i Radio Novosti, razgovaraćemo sa predsednikom RS Miloradom Dodikom. Pitaćemo ga koliko je Dejton važan za stabilnost BiH, hoće li biti raspakovan, da li koči razvoj BiH ili naprotiv omogućava njen opstanak? Tema će nam biti i svet i Evropa posle varvarskih terorističkih akata u Parizu i rat protiv Islamske države koja je preuzela odgovornost za taj napad. Da li je ovo treći svetski rat, može li ga civilizovani svet dobiti, kako i po koju cenu? O tim pitanjima i tome kako se sve to odražava na bezbednosnu situaciju na Balkanu i u Srbiji razgovaraćemo sa prvim direktorom BIA Andrejom Savićem i profesorom na Pravnom fakultetu Milošem Jovanovićem. Slušajte nas u sredu, 18. novembra od 17 do 19 časova.

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 11.11.2015.

U „Svetu sa Sputnjikom“ ove nedelje otkrivamo pozadinu srpske pobede u Unesku. Zašto američki mediji tvrde da je ovo i pobeda Rusije? Kako su Srbija i Rusija lobirale protiv prijema Kosova u ovu organizacij Ujedinjenih nacija?

Prijem Kosova u Unesko uspeli smo da izbegnemo, a da li ćemo uspeti da izbegnemo da desetine hiljada sirijskih izbeglica ostanu zaglavljene u Srbiji? Hoće li Nemačka zatvoriti svoje granice, i hoće li zbog toga i Srbija ipak biti prisiljena da podigne zid? Da li Evropska unija zaista nikada nije bila bliža svom raspadu, kao što tvrde najviši zvaničnici Unije?

Gosti u prvom satu, od 17,00 do 18,00 su :
DR. JOVAN ĆIRIĆ – DIREKTOR INSTITUTA ZA UPOREDNO PRAVO i
DR.DUŠAN BATAKOVIĆ – DIREKTOR BALKANOLOŠKOG INSTITUTA

U drugom delu emisije analiziramo situaciju u Siriji i efekte ruske vojne intervencije. Izveštaj sa fronta: kako napreduje ofanziva protiv Islamske države i ostalih umerenih i neumerenih pobunjenika? Da li će Saudijska Arabija, Katar i Turska nastaviti da finansiraju islamske džihadiste u Siriji? Ruši li se američki poredak Bliskog istoka, i nastaje li novi u kome će Rusija i Iran imati presudnu ulogu? Kako će se opredeliti Izrael?

O OVOJ TEMI OD 18,00 DO 19,00 GOVORIĆE:
BOŠKO JAKŠIĆ – PUBLICISTA I NOVINAR i PROFESOR DR. SLOBODAN RELjIĆ

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 04.11.2015.

„Svet sa Sputnjikom“ ove nedelje istražuje da li je Balkanu namenjeno da ponovo postane evropsko bure baruta. Koga je premijer Srbije Aleksandar Vučić iz Moskve optužio da destablizuje naš region? Zašto se u Vašingtonu govori o promeni Dejtonskog sporazuma i ukidanju Republike Srpske? Zbog čega se Hrvatska oprema ofanzivnim oružjem? Da li Nemačkoj odgovara nestabilnost u Crnoj Gori?

U drugom delu emisije otkrivamo kakve su dogovore o naoružavanju Vojske Srbije napravili Aleksandar Vučić i Vladimir Putin. Hoće li Rusija opremiti srpsku vojsku? Može li Srbija to da priušti? Kako će reagovati NATO pakt?

Gosti emisje „Svet sa Sputnjikom“ u sredu od 17-19h biće Ivan Mrkić, savetnik predsednika Srbije i bivši šef diplomatije, Miša Djurković, naučni saradnik na Institutu za evropske studije, general Radovan Radinović i Momir Stojanović

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 28.10.2015.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić s brojnom delegacijom boravi u Rusiji, a SVET SA SPUTNjIKOM otkriva šta će ova poseta doneti Srbiji. Hoćemo li uvesti sankcije Rusiji, kao što od nas traži Evropska unija , ili će srpsko-ruska ekonomska saradnja biti unapređena baš zahvaljujući EU sankcijama Rusiji ? Kakvi su planovi Rusije u Srbiji!? Hoćemo li u ruskom oružju potražiti zaštitu od američkog oružja kojim se naoružavaju naši susedi ?

U drugom delu emisije istražujemo uticaj Rusije i Vladimira Putina na stvaranje najnovijeg svetskog poretka. Dolazi li kraj američkoj globalnoj hegemoniji. GOSTI EMISIJE su Živadin Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije, Vladimir Đukanović, narodni poslanik, Ljubomir Kljakić, publicista i Dragan Đukanović, potpredsednik centra za spoljnu politiku..

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 21.10.2015.

U emisiji „Svet sa Sputnjikom“ ove srede od 17-19 sati vaši i naši gosti razmatraće posledice eventualnog učlanjenja Kosova u organizaciju UNESKO i tragaće za preostalim agrumentima, inicijativama i potezima koje Beograd može preduzeti da očuvanje srpskog kulturnog nasledja na KiM ne bude povereno onima koji su ga sistematski uništavali. Gosti emisije biće Pr Dr  Leon Koen bivši koodinator pregovaračkog tima Beograda u pregovorima sa Prištinom i narodni poslanik Milovan Drecun.

U drugom delu emisije koja je na programu od 18h do 19h  Dr Dragan Petrović iz Instituta za Medjunarodnu politiku i privredu i Dragomir Andjelković politički analitičar i istoričar  debatovaće na temu: mogu li male zemlje biti subjekt u medjunarodnoj  politici ili su osudjene na ulogu objekta i mogu li računati na progres bez interesnog povezivanja sa bar jednom velikom silom .

Pozivamo vas da na Fejsbuk stranici i preko Tvitera sa haštagom #SvetSaSputnjikom, kao i preko SMS poruka na telefon 065/3398-204, postavljate pitanja o gorućim temama.

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 14.10.2015.

U emisiji „Svet sa Sputnjikom“ danas razgovaramo o tome, šta je nama Evropska Unija, da li je razmatranjem Kosova o UNESCO obesmislila evropski put Srbije?
Gosti: Dejan Mitović, Branko Pavlović , advokat Aleksandar Senić, šef Odbora za evrointegracije u skupštini Srbije Neven Cvetićanin, naučni saradnik u institutu društvenih nauka.

 

„Svet sa Sputnjikom“
SREDA 07.10.2015.

Prošlo je 15 godina od pada režima Slobodana Miloševića. Da li su izneverena očekivanja naroda, šta je danas u Srbiji drugačije ali i koliko je 5. oktobar uticao na ostale svetske revolucije teme su ovonedeljnog izdanja emisije „Svet sa Sputnjikom“, u sredu od 17 do 19 sati, koju zajedno pripremaju Radio Sputnjik i Radio Novosti.

O tome kome je 5. oktobar doneo promene i da li je postavio temelje za evropski put Srbije razgovaraćemo sa gostima uživo u studiju i preko telefona. Tim povodom naši gosti su bivši premijer Srbije i sadašnji predsednik Nove stranke Zoran Živković, analitičar Cvjetin Milivojević, počasni predsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić, profesor na fakultetu političkih nauka Dragan Simeunović, politički kolumnista i analitičar Stefan Karganović, predstavnica pokreta GERUSIJA Andrea Jovanović.

 

„Svet sa Sputnjikom“ o izbegličkoj krizi
SREDA 30.09.2015.

Izbeglička kriza i očigledna nespremnost Evrope za nju, ali i situacija u Siriji i na Bliskom istoku odakle kreće egzodus tema su ovonedeljnog izdanja emisije „Svet sa Sputnjikom“ danas od 17 do 19 sati, koju zajedno pripremaju Radio Sputnjik i Radio Novosti.

O tome ćemo razgovarti sa gostima u studiju i putem telefona ministrom Aleksandrom Vulinom, predsednikom Koalicije udruženja izbeglica Miodragom Lintom, članom GO DSS Aleksandrom Popovićem, ekspertima za Bliski istok Vladimirom Ajzenhamerom i Slobodanom Jankovićem, publicistom i bivšim diplomatom Zlatkom Dizdarevićem…